Kurser

Mathantverk med smaker från fjäll, skog och sjö

Vildplockat - Växtvandringar med Niki Sjölund

18-19 JUNI- 2022





I ditt lokala område finns det ett helt skafferi med ätbara växter. Vill DU lära dej mer?
Vår sammarbetspartner Niki Sjölund neonatur.se guidar er genom vårens ätbara skafferi och Lena rör om i grytorna.
Under våren frodas det med ätbart från naturen, allt från blommor, träd, växter och rötter.
Att lära sig ta tillvara på dessa och skapa ett skafferi av råvaror till de månader som det växer mindre på är guld värt.
Att ta fram en burk med fermenrterade nesslor eller inkokta tallkottar för att skapa en måltid med, när dessa råvaror inte finns i säsong är underbart

Lär dig om vad som finns att plocka ur naturens skafferi under våren och hur du på olika sätt kan ta tillvara på dessa,
färskt eller hur du kan förädla och spara undan en smak.
Niki har även skrivit boken "Vildplockat". och i 2021 gav han ut boken, Vildplockad Svamp, våren 2023 kommer Niki ock Lena ge ut en bok tillsammans om hur man tar tillvara på naturens skafferi och hur man använder det i vardagsmaten och till fest 

Utflykt (Ca 2 timmar) med fika 
För den som önskar, kan man anmäla sej till middag på lördag kväll med tema ätbara växter 

18 JUNI 
Utflykt med start kl 11.00 från Flamman
Middag kl 17.00. Pris för hela kalaset 1300.-
Bara utflykt inkl fika 650.-

Boka här!



Surdegskurs med Lina från Janssons bageri 12 November 2023 
Lina Lundmark har sedan 2012 drivit bageriet Janssons Bröd i Ljusdal, Hälsingland. Bageriet grundades av Linas farfar Gustav Janssons redan på 40-talet. Lina är fjärde generationens bagare då även hennes farfarsfar var bagare.
 
Janssons Bröd bakar surdegsbröd, bullar, kakor och bakverk som säljs i bageributiken. De bakar också ett delikatessknäcke som skickas till delikatessbutiker, hotell och restauranger runt om i Sverige. 
Lina håller även kurser och föreläser. 

Nu kommer Lina till Storlien och håller en inspirationsdag för dig som vill prova på att baka dina egna surdegsbröd. Det krävs inga förkunskaper men passar även dig som har bakat lite, men är nyfiken på att lära dig lite nytt.

Vi kommer att prata massor om mjöl och surdeg. Vi sätter degar och bakar ut bröd. Vi kommer under dagen att fika och avsluta med att göra surdegspizza som vi äter tillsammans. När du går hem har du med dig både bröd, surdeg, mjöl och kunskap för att kunna baka ditt egna surdegsbröd.
Pris 1800.- pp

Workshop med Karin Lei söndagen den 8 oktober
Dumplings from scratch 
Lär dig laga dumplings från scratch, få tips på hur man lyckas bäst med dina dumplings och goda fyllningar och tillbehör 
Varighet  3-4 timmar 


Lite om Karin:
 Karin Lei tillbringade mycket av sin bardom på sina taiwanesiska föräldrars restauranger i Sverige. Matintresset har alltid varit stort och på sociala medier bjuder hon bland annat på kinesisk och taiwanesisk husmanskost och tips. Hösten 2022 gav hon ut sin första kokbok "Dumplings & annan dim sum”. Dim sum betyder ”att beröra hjärtat” på kinesiska och bland rätterna finns något för alla – från olika fyllda dumplings, fluffiga ångade baos och friterade vårrullar till eggtarts och silkiga risnudelrullar.

pris 1250.- pp 

Boka här