Om oss

Mathantverk med smaker från fjäll, skog och sjö

Om Flammans Skafferi

Flammans Skafferi går i fronten när det kommer till mat som andas kärlek till naturen, hållbara jordbruk, mathantverkare och odlare.

I vår mysiga restaurang hittar du allt från surdegspizza med jämtländska toppingar till avsmakningsmenyer tillagade på råvaror från våra hållbara bönder, odlare och mathantverkare.

I vår matlagning finns inspiration hämtad från traktens vattendrag, fjäll och skogar. Under helgerna tänder vi upp i vår vedeldade stenugn och bjuder in till härliga middagar. Passionen för mat och natur speglas även i vår ambition om ett hållbart mathantverk.

Våra råvaror hämtas från hållbara bönder, jägare och odlare. De råvaror vi inte hittar hos våra lokala producenter köper vi ekologiskt.

På Flammans Skafferi lagas maten från grunden. Vi skördar en stor del av råvarorna själva med god hjälp av personal och vänner. Vi gravar, röker, lufttorkar både kött och fisk, kokar marmelader, chutneys, olika sorters drycker, konserverar frukt och bär – allt beroende på tillgång och säsong för de olika råvarorna.

Hos oss är det råvaran och mathantverket som är i fokus. Vi arbetar med det vi kallar "relationsmat".

Förutom kvällsrestaurang, catering och bokande grupper erbjuds du diverse matlagningskurser med olika kockar och mathantverkare som till exempel korvkurs, pralin- och dessertkurs samt surdegskurs för hemmabagare. Du kan även delta i olika aktiviteter så som svamputflykter tillsammans med Niki Sjölund och Lena Flaten eller ridturer på islandshäst där maten tillagas över öppen eld.

Historia

Vår byggnad uppfördes på 1930-talet och kallades då Kaffestugan och var en våffelstuga och dansställe. På 1970-talet ändrades namnet till FLAMMAN och var då ett diskotek.

Nästa omdaning kom på 1980-talet, då lokalerna byggdes om till dagis. 2003 byggdes lokalerna om till restaurang. En restaurang som erbjuder allt från luncher, festmiddagar, à la carte och catering till matlagningskurser.

Lagom till den riktiga vintersäsongens början i mitten av februari 2010 stod tillbyggnaden av vår bar färdig.

Med hög kvalité på matlagning och där lokala råvaror var en viktig del kom denna restaurang att bli ett ställe som passade alla. Här serverade vi gourmetmåltider, husmanskost, luncher, mat under temakvällar eller en öl eller ett glas vin framför den öppna spisen eller i baren.

Nutid

Sommaren 2016 var det så dags för ett nytt steg i Flammans historia. Vi bytte namn till Flammans Skafferi och fokuserar mer på att arbeta med s.k. relationsmat, hållbara jordbruk och leverantörer. Vi bantade även ner antalet sittplatser från 80 till 24.

Vi har nära relationer till våra leverantörer som gör att vi kan känner den som odlat grönsakerna, bonden, slaktarn, fiskaren etc så kallad Relationsmat.

Mycket av råvarorna som finns runt om oss skördar och höstar vi själva när det är säsong för dom olika, som sedan förädlas (röks, gravas, lufttorkas mm) och konserveras på olika vis. Som vi sen serverar under resten av året.

Vi jobbar även med helfall av djur, så hos oss finns inga fasta menyer, vi lagar efter tillgång på råvara och säsong. Detta gör oss hållbara i flera aspekter och kreativa i vårt arbete och gästerna får olika upplevelser vid sina besök hos oss

Under helgerna tänder vi upp i vår vedeldade stenugn och bjuder in till härliga middagar. allt från avsmakningsmenyer till enklare rätter tillagad på samma råvaror under kvällar vi kallar Mat och Bar. Passionen för mat och natur speglas även i vår ambition om ett hållbart mathantverk.

Vi gör även något vi kallar Kocken hem. Det innebär att vi hyr ut oss och kommer hem till gästerna eller mathantverkare och utbildar/lagar i deras hemmamiljö/inspirationsmiddagar så att säga att få ”krogen hem” och få riktig hållbar mat på bordet.

Jobbar även med produktutveckling för våra mathantverkare, detta med att få ut deras produkter i handel och hjälpa till att skapa en bättre ekonomi större tillgänglighet till råvara och produkt. Även destinationsutveckling kopplat till hållbarhet och att laga mat utomhus tillsammans med JHT och Visit Sweden samt evenemangsutveckling kopplat till hållbarhet.

Blev 2019 utsedd till Årets företagare i Åre Kommun.