Kurser & Aktiviteter
Mathantverk med smaker från fjäll, skog och sjö
Färdiga kurser eller skräddarsydda speciellt för er!
T.ex matlagningskurs/team building.
Nedan kan du se några kurser och aktiviteter, frågor eller önskemål om andra kurser, ta kontakt på: info@flamman.nu
Vildplockat vårkurs 31 maj 2025
31 maj 2025
Kursledare: Lena Flaten och Niki Sjölund
I ditt lokala område finns det ett helt skafferi med ätbara växter. Vill DU lära dej mer?
Under våren frodas det med ätbart från naturen, allt från blommor, träd, växter och rötter.
Att lära sig ta tillvara på dessa och skapa ett skafferi av råvaror till de månader som det växer mindre på är guld värt.
Att ta fram en burk med fermenrterade nesslor eller inkokta tallkottar för att skapa en måltid med, när dessa råvaror inte finns i säsong är underbart
Lär dig om vad som finns att plocka ur naturens skafferi under våren och hur du på olika sätt kan ta tillvara på dessa,
färskt eller hur du kan förädla och spara undan en smak.
Lär dej om hur man tar tillvara på naturens skafferi och hur man använder det i vardagsmaten och till fest.
Niki Sjölund är uppväxt i södra Lappland med naturen som lekplats. Han har ett brinnande intresse för naturens råvaror, har även jobbat som kock i många år. 2023 släppte Niki och Lena deras gemensamma bok "Vildplockat Kokboken.
Lena Flaten Kock, krögare och ägare av Flammans skafferi sen 2003, jobbar med relationsmat och vildplockat, där smak av en plats förmedlas i hennes rätter. 2023 släppte Niki och Lena deras gemensamma bok "Vildplockat Kokboken.
Samling kl 10.00 vid Flammans Skafferi
Utflykt (Ca 2 timmar) med fika
Utflykt inkl fika 850.-
Vildplockat snack och pizza!
31 maj 2025
Boka din plats på den vildplockade pizzakvällen och bli inspirerad till hur du kan använda det som växer där du bor.
nya kok och smaker i köket när Team Flamman diskar upp pizza och snack med fokus på våren och vildplockat samt relationsmat från våra nära producenter.
Start från kl 17.00.
Pris: 550:- pers.
Workshop - vilda växter
1 juni 2025
Kursledare: Lena Flaten och Niki Sjölund
Max antal: 10 pers.
Under denna kursen kommer vi att inspirera och lära ut olika metoder att ta till vara på vårens växter,
samt hur man kan använda dom i vardagsmaten och hur ta tillvara på smakerna så dom kan avnjutas genom året
Vi avslutar kursen med en gemensam middag och går igenom dagen.
Start kl 10.00 på Flammans Skafferi
Så kvällens middag har självklart vildplockat i alla rätter
2000.- pp
Inkl lunch, fika och middag samt det ni förädlat på kursen
Medtag sköna skor för innomhusbruk
MAX 10 personer
Boka här
Workshop - Svamp & vilda växter
24 augusti 2025
Kursledare: Lena Flaten, Martin Jonsson, Roar Gladsö
Max antal: 10 pers.
Under denna kurs kommer vi att inspirera och lära ut olika metoder att ta till vara på svamp och växter samt hur man kan använda dom i vardagsmaten, med Vildplockat kokboken som bas.
Vi avslutar kursen med en gemensam middag och går igenom dagen.
Start kl 10.00 på Flammans Skafferi
Kaffe och presetation av dagens program
Vi äter lunch och fika finns att tillgå hela dagen
Vi rensar svamp, torkar örter, svamp, syltar och saftar samt lagar rätter från "Vildplockat kokboken"
Så kvällens middag har självklart vildplockat i alla rätter
2000.- pp
Inkl lunch, fika och middag samt det ni förädlat på kursen
Medtag sköna skor för innomhusbruk
Boka här
Guidade svamputflykter och avsmakningsmeny
Temat är vildplockat och det är Niki Sjölund och Lena Flaten med personal som kokar i alla grytor.
Endagskurs:
Lördag 23 augusti
Sönsdag 24 augusti
Följ med på en guidad tur ut bland Storliens skogar och fjäll och lär dig om svamp och ätliga växter.
Vi plockar svamp och växter. Det äts lunch, fikas och samtalas kring det vi plockat.
950:-/pers. inkl lunch tillagat i det fria.
Samling vid Flammans skafferi kl 09:30
Niki Sjölund är uppväxt i södra Lappland med naturen som lekplats. Han har ett brinnande intresse för naturens råvaror, har även jobbat som kock i många år. 2023 släppte Niki och Lena deras gemensamma bok "Vildplockat Kokboken.
Lena Flaten Kock, krögare och ägare av Flammans skafferi sen 2003, jobbar med relationsmat och vildplockat, där smak av en plats förmedlas i hennes rätter. 2023 släppte Niki och Lena deras gemensamma bok "Vildplockat Kokboken.
Vildplockat Avsmakningsmeny
Lördag den 23 Augusti start kl 18.00
Avsmakningsmeny med temat svamp och vildplockat med råvaran i fokus 995:-/pers.
Önskar man vårt valda dryckespaket till detta är priset 1665:-
Det finns även alkoholfritt alternativ med våra härgjorda drycker smaksatta med vildplockat.
Boka här
MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR
LÄR DEJ BAKA MED SURDEG TILLSAMMANS MED Fantatiska LINA FRÅN JANSSONS BAGERI
28 september 2025
Nu kommer Lina till Storlien och håller en inspirationsdag för dig som vill prova på att baka dina egna surdegsbröd. Det krävs inga förkunskaper men passar även dig som har bakat lite, men är nyfiken på att lära dig lite nytt.
Vi kommer att prata massor om mjöl och surdeg. Vi sätter degar och bakar ut bröd. Vi kommer under dagen att fika, äta lunch och framför allt smaka på allt vi bakar. När du går hem har du med dig både bröd, surdeg, mjöl och kunskap för att kunna baka ditt egna surdegsbröd.
Pris på kursen: 1800.- pp
Pågår mellan kl 10.00 - 15.00.
Lina Lundmark har sedan 2012 drivit bageriet Janssons Bröd i Ljusdal, Hälsingland. Bageriet grundades av Linas farfar Gustav Janssons redan på 40-talet. Lina är fjärde generationens bagare då även hennes farfarsfar var bagare.
Janssons Bröd bakar surdegsbröd, bullar, kakor och bakverk som säljs i bageributiken. De bakar också ett delikatessknäcke som skickas till delikatessbutiker, hotell och restauranger runt om i Sverige.
Läs mer och boka här
KURS I GRÖNSAKSFERMENTERING, TATILLVARA PÅ & TEMPEH
Välj en eller flera av kurserna!
Kurserna leds av Jenny Neikell, författare till flera prisbelönta böcker om fermentering och aktuell med "Fermentera: Kokboken" och "Stora boken om fermentering - fakta och 75 recept med jäst, mögel och bakterier". Med över 25 års erfarenhet av fermentering och konservering är Jenny en efterfrågad och uppskattad föreläsare som har förmågan att förklara det komplicerade på ett enkelt, underhållande och vetenskapligt vis.
Läs mer om Jenny på www.surtantens.se
11 OKTOBER: Grönsaksfermentering
12 OKTOBER: Fermentering, tatillvara på din skörd
13 OKTOBER: Tempeh
Pris pr kurs : 1850.- inkl fika, recept och smakprover
Läs mer & boka här
Korvkurs
Lär dig göra riktig korv!
Läs mer här!